Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

donderdag 17 mei 2007

Afsluitdijk in uitzending Andere Tijden NL 2

Op 28 mei is het 75 jaar geleden dat de Afsluitdijk werd gedicht. Het historisch belang van die gebeurtenis blijkt alleen al uit het grote aantal films dat er over de afsluiting van de Zuiderzee werd gemaakt. Waarschijnlijk is de dichting van de Afsluitdijk de meest gefilmde gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis. Op de website van het digitale themakanaal GeschiedenisTV kunt u oude en nieuwere films en documentaires over de Afsluitdijk en de Zuiderzeewerken bekijken. De films zijn ingedeeld in verscillende categorieën: vooroorlogse en naoorlogse films. Joris Ivens, Willy Mullens en Bert Haanstra hebben een aparte link.

De Afsluitdijk Hij is 75 jaar oud en 32 kilometer lang, de Afsluitdijk. Hij bracht veiligheid voor de bewoners rond de Zuiderzee, maar ook grote zorgen. Want hoe moesten al die vissers in leven blijven, aan de boorden van een zoetwatermeer? In Andere Tijden de overlevingsstrijd van Nijkerk, Elburg en al die andere Zuiderzeeplaatsen, donderdag 24 mei, vijf voor half tien, Nederland 2.





"Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst": plaquette op de Afsluitdijk bij het monument waar de dijk in 1932 werd gedicht.

Enkele hoogtepunten over de Afsluitdijk die te vinden zijn in het digitale archief zijn:


"Storm en noodweer in Nederland" (1916) van Johann Vierboom. Het besluit om de Zuiderzeewerken uit te voeren, was een direct gevolg van de watersnoodramp die in 1916 de kusten van de Zuiderzee teisterde. De film die Johann Vierboom de dagen na de ramp maakte, heeft grote invloed gehad op de politiek om de Zuiderzeewerken grootschalig uit te gaan voeren.

"Zuiderzeewerken" (1932) van Joris Ivens. Voor zijn eerste grote film "Wij bouwen" (1930) filmde Ivens uitgebreid de Zuiderzeewerken. Na de voltooiing van "Wij bouwen" bleef hij de Zuiderzeewerken volgen. In 1932 resulteerde dat in een film van meer dan een uur. Lang werd gedacht dat het eerste deel van deze film verloren was gegaan. Bij de research voor deze website vonden we dit deel echter terug in de archieven van Beeld en Geluid in Hilversum. De gehele film, bestaande uit zes actes, is nu voor het eerst integraal te bekijken.

"Zuyderzee Works" (1932) van Willy Mullens. Film met Engelstalige tussentitels van Willy Mullens. Mullens' filmbedrijf Haghefilm was voor de Tweede Wereldoorlog het grootste en bekendste filbedrijf van Nederland. Door het gebruik van het Engels als voertaal in "Zuyderzee Works" kregen de Zuiderzeewerken internationale bekendheid.

"En de zee was niet meer" (1956) van Bert Haanstra. Klassieke kleurenfilm waarmee Bert Haanstra definitief doorbrak als grote cineast.

Via onderstaande link kunt u in het filmarchief van de publieke omroep kijken

http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/34650799/

Geen opmerkingen: