Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

woensdag 19 december 2007

Golfsimator in 2008 op Afsluitdijk getest - Simulator 'hot' door supergolf-hype

HEERENVEEN - De ruime aandacht voor monstergolven van het afgelopen jaar heeft geleid tot extra drukte bij metaalbedrijf Nijholt in Heerenveen. De belangstelling voor de golfsimulator die Nijholt in eigen huis ontwikkelde, is de afgelopen drie maanden sterk gegroeid.
,,Het is een hype'', zegt woordvoerder Erwin Stegenga. Nijholt (twintig werknemers) staat op het punt een aansprekende order te boeken. New Orleans wil een exemplaar met een capaciteit van 40.000 liter hebben, de grootste tot dusver.
De Amerikaanse stad, in augustus 2005 zwaar getroffen door de tropische orkaan Katrina, wil de sterkte van de omliggende dijken er mee testen. Ook Vietnam wil verder praten met Nijholt over het testapparaat.
De simulator lijkt op een zeecontainer met een klep. Eenmaal gekanteld donderen er massa's water uit, sterk gelijkend op overslaande golven. Met randapparatuur wordt vervolgens gemeten wat de effecten zijn op de landzijde van de dijk.
Het vernuft zit hem zowel in de container als in de klep, licht Stegenga toe. De inwendige vorm van de eerste bepaalt de gedaante die de golf zal aannemen; de klep regelt de omvang en de frequentie ervan.
In Friesland wordt de golfoverslagsimulator maart komend jaar voor het eerst beproefd. Dat gebeurt op de Boonweg in Sint Jacobiparochie. Later staan proeven gepland op de Afsluitdijk, in Petten en in Zeeland. Afgelopen maart werd de noviteit voor het eerst getest in Delfzijl.
Hoewel de belangstelling groot is, denkt Stegenga niet dat hij er nu opeens tientallen per jaar zal verkopen. ,,Met twee per jaar houdt het wel op.'' De simulator is geen goedkope jongen. Wie er een van 40.000 liter koopt, is zo maar enkele tonnen verder, de meetapparatuur niet meegerekend.

Bron: Leeuwarder Courant 18 december 2008

Geen opmerkingen: