Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

woensdag 17 januari 2007

Nog net op tijd: de Afsluitdijk

Actuele fotoreportage van 75-jarig kunstwerk







De Afsluitdijk is een prachtig kunstwerk, uniek in de hele wereld.
Natuurorganisaties zijn bezorgd over het gemak waarmee momenteel
wordt gepraat over bebouwing en versterking. Het was voor veel Nederlanders terra incognita, een onbekend gebied. Daar komt nu
verandering in met het fotoboek ‘De Afsluitdijk, brug en waterscheiding.’


Op de Afsluitdijk groeit zeekool, een gezond, smakelijk gerecht voor de liefhebber. Bijzondere vleermuizen oriƫnteren zich op de dijk bij het zoeken van hun broedplaatsen. Trekvogels volgen het scherpe profiel tussen zout en zoet water op de vlucht naar verre kusten.

Op en rond de 32 kilometer dijk tussen Zurich en Den Oever wonen, leven en werken honderden mensen. Er is een kazenmattenmuseum bij Kornwerderzand, een uitkijkpost aan de Westfriese kant en een informatiecentrum. Er staan beelden en herinneringsplaquettes. Verblijfsrecreanten en dagjesmensen zoeken er vertier.
De spuisluizen zijn van een bijzondere architectuur, in de schutsluizen wordt menging van zout en zoet water tegengegaan. Sommigen willen die menging stimuleren voor het creƫren van een brakwater milieu. Anderen willen van de scherpe scheiding profiteren om elektrische energie op te wekken.




(Foto's Marten Sandburg met toestemming van uitgever gepubliceerd)

Aan al deze aspecten wordt tot nog toe weinig aandacht besteed in discussies over de toekomst van de Afsluitdijk. Ten onrechte. Hij zal versterkt moeten worden met het oog op de onvermijdelijke zeespiegelrijzing. Maar hoe? Kunnen er zonder aantasting van natuur en landschap windturbineparken of duizenden woningen worden gebouwd? Dat zijn vragen die tot nog toe amper worden gesteld.
In een reportage van ruim 250 foto’s en een beknopte begeleidende tekst onthullen de fotograaf Marten Sandburg en de historicus Lammert de Hoop onvermoede geheimen van de dijk en wat er leeft. Zo is een waardig monument in boekvorm ontstaan voor een waterstaatkundig project dat de groei en bloei van Nederland in hoge mate mede heeft bepaald. Zonder deze dam waren er geen Zuiderzeepolders geweest en waren in 1953 nog veel meer kusten overstroomd dan alleen in Zeeland en Zuid-Holland. En zonder scheiding van de zee kon dorstig Nederland ‘s zomers niet beschikken over een reusachtig zoetwaterreservoir. Op deze aspecten wijst ook Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en oud-minister van Verkeer en Waterstaat, in haar voorwoord.


Op 23 november 2006 werd het boek 'De Afsluitdijk' ter grootte van een stoeptegel gepresenteerd onder het motto: ‘Ontdek de Afsluitdijk voordat het te laat is.’ De samenstellers hopen dat het een bijdrage mag leveren tot een brede maatschappelijke discussie over het mooiste visitekaartje van bouwend en waterkerend Nederland, dat over de hele wereld nog steeds respect afdwingt.
Het eerste exemplaar werd aangeboden aan hare excellentie drs. K.M.H. Peijs, Minister van Verkeer en Waterstaat door drs. E. Wind, waarnemend directeur van de Kamer van Koophandel voor Friesland.

‘De Afsluitdijk. Brug en waterscheiding’ is een uitgave van PENN Uitgeverij Leeuwarden. Fotografie Marten Sandburg. Tekst Lammert de Hoop. Met voorwoord van Annemarie Jorritsma. Gebonden met stofomslag, full colour, formaat 28 x 28 cm, 208 pagina’s. Prijs € 29,-. ISBN-10: 90-77948-10-4 en ISBN-13: 978-90-77948-10-1.
Te verkrijgen via de boekhandel of via www.penn.nl

Geen opmerkingen: