Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

woensdag 28 februari 2007

Een licht dat de automobilisten gidst

De Afsluitdijk geldt als een van de grootste waterbouwkundige projecten ooit. De 32 kilometer lange strekdam viert dit jaar een jubileum. Het is precies 75 jaar geleden dat de Zuiderzee werd afgesloten. Het Friesch Dagblad besteedt in een artikelenreeks aandacht aan de Afsluitdijk.

Wieringen - Op 28 mei bestaat de Afsluitdijk precies 75 jaar. Er worden diverse activiteiten op poten gezet en tentoonstellingen gehouden om het jubileum te vieren. Maar de dijk zelf dan? Waar het nota bene allemaal om te doen is. Een groepje Wieringers, bestaande uit oud-burgemeester Titia Lont, Dirk Keijzer, Mark Zijlstra en Simy Sevenster, heeft de koppen bijeen gestoken en bedacht dat juist ook de Afsluitdijk in de spotlights moet staan, letterlijk dan.
En zo werden de beeldend kunstenaars Lia Harkes en Peter ten Wolde uit Den Haag benaderd door Lont. Of zij niet een mooi lichtproject konden ontwerpen. Het tweetal was meteen ge├»nteresseerd. ,,Ik ben direct die kant op gegaan. Even een lekker visje eten en bekijken wat we kunnen”, vertelt Harkes.

De plannen zien er spectaculair uit. Als het aan Harkes en Ten Wolde ligt, wordt de Afsluitdijk zodra de schemering invalt in het laserlicht gezet. Een computergestuurde blauwe golfbeweging die bij de Stevinsluizen en de Lorentzsluizen begint. ,,Het is als een golf van water die over de dijk stroomt”, legt Harkes uit. ,,Dat je als automobilist weer even weet waar de dijk voor staat.” Na het passeren van de sluizen wordt op enkele meters boven de weg een lichtstraal zichtbaar die de passanten over de Afsluitdijk gidst. In het midden van de dijk wordt vanaf het Dudok-monument in beide richtingen met een laserstraal een lichtverbinding zichtbaar. Het monument zelf verandert elke minuut van kleur.

Overigens is het nog niet zeker of de plannen doorgaan. ,,Er wordt momenteel door het groepje Wieringers druk gelobbyd bij betrokken instanties zoals Rijkswaterstaat. Ook wordt nog gezocht naar een aantal sponsors.” In principe hebben Harkes en Ten Wolde nog wel een maandje tijd. Ze weten hoe ze het moeten installeren, hoeveel kabels nodig zijn, etcetera. ,,Wij zijn er klaar voor.”

Andere projecten
Harkes en Ten Wolde hebben al diverse successen gehad met hun projecten. Zo trokken de voorstellingen Het Hofvijversprookje (in het kader van het 750-jarig bestaan van Den Haag) en De jas van Rotterdam (toen Rotterdam de culturele hoofdstad van Europa was) talloze bezoekers. Alle projecten zijn van tijdelijke aard.


Bron: Friesch Dagblad - JITSKE VEENSTRA

Geen opmerkingen: