Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

maandag 27 augustus 2007

Zurich organiseert feestelijk slotoffensief rondom 75 jaar Afsluitdijk

Zurich - In de tijd van Grutte Pier stonden de Friezen hun mannetje en tijdens de bouw van de Afsluitdijk maakten de arbeiders uit Friesland hun meters. Voor een basaltblok variërend in gewicht van 20 tot 60 kilo draaiden de noordelijke mannetjesputters hun hand vroeger niet om. Meters moesten ze maken, want die werden uitbetaald. Of er in het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 september in het dorp Zurich aan de kop van de Afsluitdijk nog zulke sterke mannen te zien zijn is maar de vraag. In ieder geval staan op de tweede dag van dit historische weekend de spieren centraal. De beloning is de titel 'Sterkste Dijkwerker van Nederland'. Een zekerheid is wel dat Zurich twee dagen bol van de festiviteiten staat in het kader van 75 jaar Afsluitdijk.

Zurich, een klein dorp, waar de drukte rondom de werkzaamheden aan de Afsluitdijk vanaf januari 1927 een grote invloed had. Het dorpje aan het eind van de wereld werd een doorgangsplaats naar Holland. Als slotoffensief rondom het 75 jarig bestaan van de Afsluitdijk organiseert Zurich een groots feest. Het is een feest, niet alleen voor het dorp, maar juist georganiseerd door het dorp, om er zoveel mogelijk mensen van binnen- en buiten Friesland van te laten genieten.

De vele vrijwilligers bieden het volgende programma aan:
De zaterdag 15 september ziet er als volgt uit:
Om 14.00 uur zal het slotfeest klinkend geopend worden met medewerking van muziekkorps Harmonie uit Pingjum. De middag staat in het teken van zingen in de vorm van verschillende koren en zanggroepen die liederen ten gehore brengen die te maken hebben met de zee. De avond wordt er touw getrokken om de Afsluitdijkbokaal. Teams van over de Afsluitdijk en vanuit Friesland zullen de toeschouwers laten genieten van hun ultieme krachtsinspanningen. Als afsluiting van de eerste dag is er een muzikaal toetje met de top-100 band Basic. Deze formatie brengt live-muziek waarbij geput wordt uit een breed repertoire. Basic staat bekend voor hun enthousiaste performance. Dus feesten maar!

De zondag 16 september staan er de volgende onderdelen op het programma:
Sterke mannen laten hun spierballen rollen. Want het zal zeker een heroïsche strijd worden wie met de titel 'Sterkste Dijkwerker' naar huis zal gaan. De onderdelen die de mannen tegenkomen hebben te maken met de aanleg van de Afsluitdijk. Kortom een adembenemend en vast hilarisch gebeuren.
Tijdens het hele weekend zijn er verschillende activiteiten voor de jeugdige bezoekers. Tevens is er een historische fototentoonstelling met als thema: 'Een rondreis door het verleden. Tevens zijn er palingrokers, nettenboeters en ondere ambachtslieden. Als fraaie aankleding van het Zuricher straatbeeld zullen er het hele weekend prachtige old-timers te zien zijn. Kortom: een mooi gevarieerd programma om 'een dijk van een dijk' mee af te sluiten. Voor meer informatie over de bouw van de Afsluitdijk is meer informatie te vinden op http://www.eendijkvaneendijk.nl/

Evenement: Zuricher slotfeest 75 jaar Afsluitdijk met als thema 'Een Dijk van Een Dijk'.
Datum: zaterdag 15 sept. v.a. 14.00 uur en zondag 16 sept. 2007 v.a. 15.00 uur
Locatie: Zurich
Onderdelen: Sterkste Dijkwerker, palingrokers, nettenboeters en andere ambachtslieden. Fototentoonstelling: 'Een reis door het verleden', old-timer show, muziek van diverse koren en zangroepen, De Harmonie uit Pingjum en Top-100 band 'Basic'
Toegang dorp gratis. Feesttent zaterdagavond: entree

Geen opmerkingen: