Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

donderdag 20 december 2007

Ockels: dubbele Afsluitdijk icoon voor de wereld

Verhoog de Afsluitdijk niet alleen om hem veiliger te maken, maar leg twee tot drie kilometer verderop een nieuwe dijk aan en gebruik het tussenliggende meer voor de opslag van energie. Met dat idee met Wubbo Ockels zich in de discussie ver de toekomst van de dijk. Rijkswaterstaat benaderde hem om idee├źn aan te dragen.
Ockels wil van de Afsluitdijk, die niet meer aan alle veiligheidseisen voldoet, een icoon voor de wereld maken door op grote schaal allerlei duurzame energie oplossingen te combineren. Dat maakt de aanleg van zo'n tweede dijk volgens hem ook financieel aantrekkelijk. Er wordt al langere tijd gesproken over de aanleg van zo'n valmeer, maar dan op zee.

Het meer kan energie opwekken als zeewater in het meer stroomt en omgekeerd overtollige energie verwerken door het water uit het meer in zee te pompen. Zo kan het pieken en dalen in het stroomnet opvangen. Er zijn nu extra (vaak kolengestookte) energiecentrales nodig om de pieken op te vangen. Ockels wil ook een muur van zonnepanelen bouwen over de hele lengte van de Afsluitdijk. Die wekt dan meer energie op dan er door de auto's wordt verbruikt en is dan de eerste duurzame autosnelweg in de wereld.

Op de Afsluitdijk wil Ockels ook een baan aanleggen voor de superbus, die hij met duurzame aandrijving 250 kilometer per uur tussen de Randstad en het Noorden wil laten rijden. De eerste versie van de superbus wordt tijdens de Olympische Spelen in Peking gepresenteerd.

Bron: Dagblad van het Noorden - 20 december 2007

Geen opmerkingen: