Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

vrijdag 4 januari 2008

Superbus via Afsluitdijk naar Leeuwarden

Wubbo Ockels adviseert noordelijke bestuurders om goed na te denken voordat ze geld steken in het opknappen van de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden. Het milieuvriendelijke alternatief is volgens hem in aantocht.

De spoorlijn ligt er voor een deel nog net zo enkelsporig bij als in 1860 en is dringend aan een volledige verdubbeling toe. Ockels voorziet in de nabije toekomst echter een nieuwe vorm van vervoer tussen beide steden: de superbus. Het eerste exemplaar rijdt tijdens de Olympische Spelen in Peking.

De snelheid die Ockels voor ogen heeft zou bij de sluizen een probleem opleveren gezien de snelheidsborden. De formule-1 wagen van Robert Doornbos zal voorlopig het snelheidsrecord behouden hij raasde over een lege Afsluitdijk met 326 km/u.


Met name in dunbevolkte gebieden heeft de superbus volgens professor en voormalig ruimtevaarder Ockels grote toekomstmogelijkheden. Hij voorziet de aanleg van speciale busbanen. Zijn bus haalt op een energiezuinige manier een snelheid van 250 km/uur.
Doordat de bus niet afhankelijk is van rails of een vaste stroomvoorziening, is hij buitengewoon flexibel. In Groningen kunnen bijvoorbeeld het universiteitscentrum Zernike, bedrijventerreinen, Martiniplaza, de twee grote ziekenhuizen én de Grote Markt opstapplaats worden. De bus kan ook in Hoogezand of Assen passagiers oppikken, naar de speciale busbaan rijden en vervolgens met hoge snelheid verder gaan. De busbaan is veel goedkoper dan spoor.

Ockels test de bus in de loop van het jaar tussen Heerenveen en Leeuwarden. Hij wil in de toekomst Friesland via de Afsluitdijk met Noord-Holland verbinden. De aanpak van de Afsluitdijk biedt volgens hem gelegenheid voor de aanleg van een eerste deel van de busbaan. Bussen naar zowel Den Helder, Alkmaar, Haarlem of Amsterdam kunnen er gebruik van maken. Het eerste deel van de vrije busbaan zou langs de A7 moeten lopen van Middenmeer over de Afsluitdijk naar Zürich en dan langs de N/A31 naar Leeuwarden. De verbinding met Groningen voorziet Ockels via Heerenveen en Drachten. Ook inwoners van Lemmer, Steenwijk, Beilen, Borger en Stadskanaal kunnen ook snel met de bus in Amsterdam zijn.

Bron: Dagblad van het Noorden 4 januari 22:00 uur.

Geen opmerkingen: