Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

woensdag 7 mei 2008

Canadese oorlogsveteraan Orville Cook opent seizoen kazemattenmuseum

Afsluitdijk - Op zaterdag 3 mei ontving het Kazemattenmuseum de Canadese veteraan Orville Cook ( 87 ). Hij opende het museumseizoen voor het Kazemattenmuseum. Hij landde vlak na "D-Day", ( 6 juni 1944 ) op invasiestrand "Juno Beach" in Normandi├ź en nam op 16 april 1945 deel aan de slag bij Wons en werkte zo mee aan de bevrijding van Friesland.

canadees4.JPG
Links burgemeester Piersma met in het midden Orville Cook.

Na ontvangst door de voorzitter van de Stichting Kornwerderzand werd hij o.a. toegesproken door de burgemeester van W├╝nserdiel, de heer Theunis Piersma, die hem na zijn speech een fotoboek van zijn gemeente overhandigde. Cook was hierna eregast bij de Dodenherdenking in Sneek.

canadees3.JPG

Met dit bezoek en ceremonie opende het Kazemattenmuseum de poorten voor het nieuwe museumseizoen van 1 mei tot 1 november op de gebruikelijke tijden. In de maand april kreeg het museum een onverwacht grote toeloop van groepen van scholen, dit naar aanleiding van het, aan ruim 600 scholen in Friesland toegezonden Educatiepakket "Streek troch de see". Het museum kan vrijwilligers gebruiken en hield via de media een geslaagde wervingsactie, met als resultaat maar liefst 24 aanmeldingen van aspirant vrijwilligers.

canadees2_1.JPG

Op zondag 4 mei was er om 18.00 uur de traditionele Dodenherdenking in het Kazemattenmuseum, met dit jaar zeer veel belangstellenden. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Provincie en Gemeente; de 3 Krijgmachtsonderdelen; Verenigingen van oudmilitairen; etc.. Kransen werden gelegd bij de 3 Eremonumenten op het pleintje in het museum. Een detachement van het 44e Paininfbat. Reg. Johan Willem Friso ( juist teruggekeerd uit Afganistan ) vormde de erewacht en Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zorgden voor de muzikale omlijsting. Een overdenking werd uitgesproken door Pastor S. Draisma uit Bolsward.

Gedurende de openingstijden van het Kazemattenmuseum is ook het Informatiecentrum "De Dijk" op Kornwerderzand van Rijkswaterstaat geopend voor het publiek. Hierin is een expositie ingericht over alles wat te maken heeft met de Afsluitdijk.

Geen opmerkingen: