Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

vrijdag 25 mei 2007

Kamperen op de Afsluitdijk, dan ben je een beetje gestoord



Bron: Trouw door George Marlet / Fotografie: Press4All

Kampeerders op ’Het Wad’ staan al generaties naast de Afsluitdijk. Maar het feest voor het 75-bestaan, gisteren, was niet aan hen besteed.
Als camping ’Het Wad’ ooit besluit een glimmende brochure te laten maken, dan moet de tekstschrijver wel heel vindingrijk zijn om potentiële klanten niet af te schrikken.

Op de camping pal naast de Afsluitdijk is er vooral veel niét: geen elektriciteit, geen water, geen riolering. Bewoners van de vijftig caravans moeten het terrein zelf bijhouden. En dag en nacht rijden auto’s en vrachtwagens over de Afsluitdijk, soms op niet meer dan twintig meter afstand van caravans. „Je moet een beetje gestoord zijn om hier te gaan staan”, is op Het Wad dan ook een gevleugelde uitspraak – steevast gevolgd door een lofzang op de vele kwaliteiten die de camping wél heeft. „We hebben het hier goed”, zegt bewoonster Floor de Vries intens tevreden.
Het Wad is niet veel meer dan een curieuze verzameling van vijftig (sta)caravans in een hoek van het voormalige werkeiland Breezanddijk. Sinds er een bord ’doodlopende weg’ staat, komen er nog maar weinig vreemden. Het vip-feest vanwege het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk gaat geheel aan de campingbewoners voorbij. Liever genieten ze van de zonsondergang aan de ’zoutkant’ (Waddenzee), het weidse uitzicht over het IJsselmeer en de onderlinge gezelligheid. Voor driehonderd euro per jaar ben je een van de uitverkoren leden van Zeehengelsport- en kampeervereniging Het Wad, die het terrein pacht van Rijkswaterstaat. Er is bijna niks, maar „de kinderen vervelen zich nooit” omdat ze hier kunnen vissen, zwemmen, surfen en strand jutten.

Bewoners van Het Wad hebben midden op het terrein zelf een loods gebouwd, die dienst doet als kantine. In het vakantieseizoen wordt er gekaart en bingo gespeeld.
Het Wad is een dorp op zich, volgens sommigen één grote familie. Een caravanplaats gaat vaak over van vader op zoon. De vereniging bestaat 26 jaar, maar op Breezanddijk wordt al zeker veertig jaar gekampeerd. Carolien Peters (70): „Wij weten niet beter. In het begin hadden we een teil in de grond om eten koel te houden. Nu hebben we een koelkast die op gas werkt. Voor ons begrip is dat al luxe.”

Rijkswaterstaat verpacht het terrein steeds voor drie jaar. De bewoners van Het Wad maken zich geen zorgen over de toekomst, of het zou het wilde plan moeten zijn om langs de Afsluitdijk huizen te bouwen. „Ik moet er niet aan denken”, zegt Floor de Vries. „De dijk is zélf een monument. Daar moeten ze van afblijven.”

1 opmerking:

Anoniem zei

ik was er laatst onverwacht te gast, heb genoten !
de gastvrijheid, de vrolijkheid, de verhalen, één feest!
ik had best er best een paar dagen willen vertoeven..in de zomer weliswaar.
de zonsondergangen moeten inderdaad indrukwekkend zijn!
mijn zegen hebben ze !!!
mochten jullie dit ooit lezen: bedankt voor een onvergeetelijke avond !
groetjes Janneke
@ goed geschreven !