Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

vrijdag 5 januari 2007

Spakenburg herdenkt afsluiten Zuiderzeen


Spakenburg herdenkt
afsluiten Zuiderzee
Bron: Gooi en Eemlander
05 januari 2007, 19:51





Bunschoten - Een feestje wordt het niet, wel een moment van herdenken. Op 16 mei wordt in de Nederlands Hervormde Kerk van Bunschoten stilgestaan bij het feit dat 75 jaar geleden door het afsluiten van de Zuiderzee alles anders werd voor Spakenburg, Huizen en andere vissersplaatsen.
Spakenburg, ooit vissersdorp van betekenis, centrum van handel en bedrijvigheid met zo’n tweehonderd schepen in 1892 en twee havens. De aanleg van de Afsluitdijk en de inpoldering van het IJsselmeer maakte ruw een eind aan de voornaamste bron van inkomsten. Een knopenfabriek moest de werklozen weer aan een boterham helpen, evenals een schoenfabriek. De visserij verdween uit Spakenburg. De bewerking en handel bleven wel bestaan, al werd de vis nu van elders aangevoerd.
Landelijk zal de voltooiing van de Afsluitdijk 75 jaar later gevierd worden. ,,Maar voor ons is het geen feest geweest’’, aldus Arie ter Beek van de gemeente Bunschoten. Want of je nu werkzaam bent in de visserij of in de schoenindustrie, daartussen zit een wereld van verschil. ,,Dat is voor veel mensen heel ingrijpend geweest.’’
Het zal geen zwaarmoedig herdenken worden, ,,maar tussen vreugde en rouw zit een heel leven.’’ Juist dat leven wil de gemeente Bunschoten rond de herdenking laten zien met een tentoonstelling over de Hollandse Knopenfabriek in Museum ’t Vurhuus en een expositie over de schoenfabriek in het Klederdracht- en Visserijmuseum. De schoenfabriek bleef tot midden jaren zeventig werkgever in Spakenburg, de knopenfabriek tot in 1979. Een brand verwoeste de fabriek.
De gemeente Bunschoten is voor beide exposities op zoek naar tastbare herinneringen aan de knopen- en schoenindustrie. In samenwerking met de Historische Kring zal er een publicatie verschijnen. In Huizen wordt voor zover bekend niet stilgestaan bij de afsluiting van de Zuiderzee.
Herinneringen, ideeën en materiaal kunnen worden aangeleverd bij Arie ter beek, tel. 033-2991478, a.terbeek@bunschoten.nl

Geen opmerkingen: