Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

woensdag 16 mei 2007

Afsluitdijk in foto's in tentoonstelling EenDijkvanEenDijkZurich – De Afsluitdijk is meer dan een verbinding van Friesland naar Holland het is ook meteen een scheiding tussen de Waddenzee en IJsselmeer. Dagelijks reizen forenzen en toeristen over de machtige waterkering. In het jubileumjaar ter ere van het 75-jarige bouwkundige meesterwerk besloten een aantal Friese fotografen, Ruud Broese en Henk Brinkman uit Franeker en Mauve Slof uit Harlingen de hedendaagse Afsluitdijk in al haar facetten vast te leggen. 75 jaar na de afsluiting werd de dijk wederom gedicht maar nu op papier door de Harlinger dichter Ronald Jan Fokkema. Ter ere van de historische feit is er vanaf komende Pinkstermaandag 28 mei in het kerkje van Zurich een fotoexpositie. Een groot deel van het fotografische werk zal uit historische foto's bestaan die werden verzameld door Johan Pollema uit Zurich zelf.
Een kleine duizend historische foto's over de bouw en de historische ontwikkeling van de Afsluitdijk bracht Johan Pollema samen in een unieke verzameling. Een kleine selectie daarvan is te zien in het kerkje aan de kop van de Afsluitdijk. Ruim een half jaar is de Franeker fotograaf Henk Brinkman bezig geweest om een deel van de collectie te digitaliseren en onder te brengen op de site http://www.eendijkvaneendijk.nl/ die inmiddels ook veel bezoekers uit o.a. Canada en Duitsland trekt.
Mede-fotografen Ruud Broese en Mauve Slof lieten zich door de hedendaagse dijk inspireren en waren vaak zwerfend op de lange lijn in het waterlandschap te vinden. In combinatie met een aantal dijkgedichten van Ronald Jan Fokkema wordt een verrassende kijk op EenDijkvanEenDijk gepresenteerd.
Wat het uiteindelijke resultaat is valt vanaf 28 mei 13.30 uur zowel binnen als buiten de kerk te bekijken. Dan is namelijk de officiële opening met medewerking van het Amsterdamse koor de Straatklinkers.
Het kerkje van Zurich is vanaf donderdag 31 mei gratis toegankelijk. De expositie is daarna van donderdag 31 mei t/m zondag 24 juni elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur geopend. Wel wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd voor het restauratiefonds van plaatselijke kerk.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

als kind werd ons verteld dat oom jan schoffelmeer,hij was kraanmachinist het laatste van de dijk heeft dicht gegooid.maar een tastbaar bewijs of een foto heb ik niet.kunt u mij vertellen of dat ook echt waar is?ik zelf ben van 1934 dus mij konden ze alles wijsmaken. j.beysens@hotmail .com

Anoniem zei

Mijn schoonmoeder Jannie van den Herik (1928) woonde als klein meisje ca. 4 jaar op een kraan met haar ouders (Piet en Mijntje van den Herik), broers, zusters en kostganger Jan Schoffelmeer. Piet was kraandrijver. Mijn schoonmoeder denkt dat ze op kraan nummer 4 of/en nummer 5 hebben gewoond.
De kraan lag in de Hofmanshaven in Den Oever. Ze heeft nog ergens een foto waar de mannen op staan. Maar ze kan niet herinneren of ze bij het afsluiten aanwezig geweest is. Ik heb al vele foto's gezien van kranen, maar nog steeds geen foto's van kranen met de nummers 4 of 5. Familie zegt dat ze op nummer 7 heeft gewoond.
Misschien weet u meer. Wilt u mij daar over mailen.
acm.bootsman@quicknet.nl