Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

maandag 13 augustus 2007

Geheim Afsluitdijk op 18 augustus ontrafeld


Een voorlopige laatste zoektocht op de Afsluitdijk in het kader van de expositie EenDijkvanEenDijk 2 leverde voldoende materiaal op om het verloren gewaande dna van de fotograaf Henk Brinkman op te sporen. Tijdens de opening van de expositie op zaterdag 18 augustus om 16.00 uur in de Franeker Management Academie te Franeker aan het Oud Kaatsveld 2 zal de ontrafeling te zien zijn.
Dit jaar staat bol van de aktiviteiten rondom het 75-jarig bestaan van De Afsluitdijk. Deze markante waterkering is meer dan een verbinding van Friesland naar Holland het is ook meteen een scheiding tussen de Waddenzee en IJsselmeer. Dagelijks reizen forenzen en toeristen over de machtige waterkering. In het jubileumjaar ter ere van het 75-jarige bouwkundige meesterwerk besloten een aantal Friese fotografen, Ruud Broese en Henk Brinkman uit Franeker en Mauve Slof uit Harlingen de hedendaagse Afsluitdijk in al haar facetten vast te leggen. Op 28 mei was de opening van deze expositie in het kerkje van Zurich. Mede door het feit dat nog dagelijks belangstellenden in Zurich langskomen en vragen of ze de tentoonstelling nog kunnen zien is besloten de expositie in nieuwe vorm beschikbaar te stellen aan de Franeker Management Academie te Franeker. In de oude stadsboerderij aan het Kaatsveld 2 is van 18 augustus tot 30 september ‘Een Dijk van Een Dijk 2” te zien.Ruim een half jaar lang is de Franeker fotograaf Henk Brinkman bezig geweest om een kleine duizend foto’s van toen en nu te digitaliseren voor de website www.eendijkvaneendijk.
Dat het onderwerp velen in binnen- en buitenland aanspreekt (waaronder Canada, Australiƫ en Amerika) blijkt wel uit het feit dat de veel bezochte site een dezer dagen op 25.000 hits komt en dat is niet gek voor een site die nog maar een half jaar lang in de lucht is.De honderden historische foto's over de bouw en de historische ontwikkeling van de Afsluitdijk bracht de Zuricher zeepierenhandelaar en verzamelaar Johan Pollema samen in een unieke verzameling. Een kleine selectie daarvan is wederom te zien in Franeker.Mede-fotografen Ruud Broese en Mauve Slof lieten zich door de hedendaagse dijk inspireren en waren vaak zwerfend op de lange lijn in het waterlandschap te vinden. Het drietal komt tot een verrassende kijk op de dijk. Deze is voor belangstellenden die de expositie in Zurich gemist hebben een must om alsnog met 75 jaar Afsluitdijk in beeld kennis te maken. Neem ook alvast een kijkje op www.eendijkvaneendijk.nl
In augustus elke zondag van 13.00 – 17.00 uur. In september elk weekend van 13.00 – 17.00 uur.
x


Geen opmerkingen: