Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

zondag 29 april 2007

Belgische loper weg kwijt op afsluitdijk

Wieringen - Omdat de Tocht der Tochten op de schaats waarschijnlijk nooit meer wordt verreden, kan de ultratocht op de Afsluitdijk die op zaterdag 28 april werd gelopen vanaf heden deze titel krijgen. Om 11 uur in de ochtend klonk een vervaarlijk startschot van de burgemeester van Wieringen. Voor sommigen had het een waarschuwingsschot moeten zijn omdat deze dijk van Noordholland naar Friesland beter de 'weg naar oneindigheid' genoemd kan worden.Vooral voor de twee laatste lopers van de ultraloop over ruim 44 kilometer werd de Afsluitdijk een ware lijdensweg. Op een gegeven moment dacht de organisatie dat de laatste loper uit België de weg kwijt was. Iets wat niet verwonderlijk zou zijn omdat een week tevoren in Franeker, diverse lopers (door een baldadige aktie van de lokale jeugd) het spoor volledig bijster waren geraakt.

In het verleden was bij het monument op de Afsluitdijk duidelijk te lezen in welke richting België (Antwerpen) lag. Dit bord is anno 2007 echter nergens meer te vinden.
De atletische zuiderbuur had ruim een uur achterstand op de voorlaatste loper Jan van der Hoek uit St. Annaparochie. Deze senior van in de vijftig doet al 23 jaar aan ultralopen en heeft inmiddels al 146 keer een prestatie van 42 kilometer of meer volbracht.

Ondanks de verfrissende wind die de lopers flink parten speelde, moest bij elke waterpost het vochtgehalte op peil worden gehouden. Jan van der Hoek passeerde de verversingspost bij Kornwerderzand, waar een vrolijk waaiende Friese vlag hem verwelkomde in een tijd van 4 uur en dertig minuten.

Jan van der Hoek in pompebledeshirt krijgt bij Kornwerderzand een verfrissende cola van Cor Zeemans van sv Friesland.

Terwijl winnaar Auke Postma al lang en breed een heerlijke douche had genomen en waarschijnlijk lang en breed op de bank lag, streden een held uit het hoge noorden en een kanjer uit het diepe zuiden een heroïsche strijd tegen de elementen. De ultraloop van 28 april 2007 zal waarschijnlijk bij de lopers net zo in de herinerring voortleven als de Elfstedentocht van 1963, toen Reinier Paping als winnaar over de streep ging.
Jan van der Hoek kwam ondanks pijn in zijn knieholtes, ruim vijfentwintig jaar later als Paping, als een ware winnaar over de meet in Witmarsum !

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Geachte Friese medemensen, hier de verdwaalde belgische medemens, de verklaring van mijn trage prestatie is eenvoudig : een combinatie van verschillende factoren, als daar zijn: te warm, te veel wind, het rechte lijn syndroom, heimwee naar huis en voorrang voor de schepen op de laatste loper (niet meer gebeurd sinds parijs-roubaix 2006)
j.engelen

Anoniem zei

Even een reactie op uw mooie schrijven.
U schrijft dat ik last van mijn knieholtes had maar dat was niet zo ik had gezegd dat ik een paar maand terug er last van had maar dat ik zo rustig liep om geen last van te krijgen dat is zonder problemen goed gelukt. En het was voor mij geen lijdensweg Met opzet zo rustig gelopen om blessure vrij te blijven
Tevens was dit een pracht uitdaging om de Afsluitdijk in zijn geheel te overbruggen zonder veel voorbereiding.
Verder veel hulde over het verslag en de mooie foto,s.
Maar dit moest ik even kwijt.
Sportgroeten Jan v.d.Hoek

Anoniem zei

Wat een loop, 42 km wind tegen, een oneindige dijk, zon in de nek, fantastische omstandigheden voor een eenmalige marathon. Heerlijk genoten van fantastische fourage om de 5 km, van die aardige mensen die op hun vrije zaterdag drinken uitdeelden om een plek in niemandsland op die eindeloze dijk. Maar ja dat weten nu eenmaal zonder die helden van een vrijwilligers gebeurt er niks, maar bij deze toch bedankt.

Met verbrandde nek en sportieve groet,

Arthur Kratz
Veenendaal