Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

vrijdag 2 november 2007

Schone energiecentrale op Afsluitdijk

ZURICH - Energiebedrijf Eneco doet mee in de ontwikkeling van een centrale die elektriciteit maakt door het mengen van zout en zoet water. Een proefcentrale wordt gebouwd op de Afsluitdijk. Donderdag hebben de betrokken partijen een contract getekend.
Naast Eneco is Redstack een belangrijke deelnemer in het project. Dit bedrijf ontwikkelde een zout-zoet centrale op laboratoriumschaal. In deze zogenaamde Blue Energy centrale is een membraaninstallatie geplaatst tussen de zoet- en zout-waterstromen.
Opgevangen zoutdeeltjes geven elektrische stroompjes af. Bij een samenspel van vele membramen ontstaat genoeg elektriciteit voor gebruik in woningen. Het potentieel bedraagt ongeveer 3000 MegaWatt in Nederland. Dit is ca 10 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte. De Afsluitdijk leent zich uitermate goed voor de eerste elektriciteitsproductie uit zout zeewater en zoet IJsselmeerwater.
Een vooronderzoek naar de installatie in of op de Afsluitdijk wordt medio 2008 afgerond. Vervolgens wordt een kleine installatie van 10-50 kiloWatt gebouwd om de technologie onder praktijkomstandigheden te testen. Deze testen lopen tot 2010. Daarna wordt uitgebreid naar een capaciteit van 1000 kW, waarbij aan optimalisatie van het systeem wordt gewerkt.

Bron: Leeuwarder Courant 2 november 2007

Geen opmerkingen: